Pearl Harbor

Pearl Harbor és un zona portuària d’una base militar nord-americana ubicada a la illa d’Oahu, a Hawai ,en els Estats Units, a l’oest de la capital de l’arxipèlag de Honolulu. Pearl Harbor va ser atac pels japonesos el 7 de desembre de 1941 provocant l’entrada dels Estats Units a la guerra.


El pla d’atacar Pearl Harbor va ser dissenyat per l’almirall Isoroku Yamamoto amb l’objectiu de destruir la flota nord-americana en el Pacífic. La formació japonesa, sota el comandament del vice almirall Chuiki Nagumo, estava composta per 6 portaavions, 2 cuirassats, 2 creuers pesats, 1 creuer lleuger, 9 destructors, 3 submarins, 8 naus de suport i petrolífers. Els japonesos estaven amagats a 250 milles al nord de Pearl Harbor i no varen ser detectats pels nord-americans, que, per la seva sort, varen enviar a fora de l’illa els tres portaavions que hi havia amarrats en aquells moments. En els portaavions els japonesos i portaven 392 avions entre torpedes, caces i bombarders. L’atac japonès va rebre el nom d’Operació Z en honor a la gesta de l’almirall Hideiki Tojo quan va fer hissar la bandera de guerra per ordenar l’atac a la flota russa en la Batalla de Tsushima el maig de 1905.

A les 7:49 del matí del 7 de desembre de 1941, una pluja de foc va caure des del cel de Pearl Harbor sobre els vaixells de guerra nord-americans. En la primera onada de l’assalt, els japonesos varen utilitzar 181 avions, entre torpedes i bombarders en picat, i varen destruir o causar greus danys als cuirassats Utah, Arizona, Oklahoma i Califòrnia. Tot i el sistema de radar i que havien siguts avisats des del 27 de novembre de 1941 de que es podria produir un atac, els nord-americans no varen ser capaços de preveure’l. La segona onada va arribar al cap de dues hores amb 180 avions i varen destruir 11 unitats navals menors. Els nord-americans, quan varen defensar-se, només varen aconseguir batre a 29 avions japonesos i un submarí, amb un total de 64 morts japonesos. En menys de dues hores la flota nord-americana en el Pacífic va quedar fora de combat.

Tot i la violència de l’atac, els japonesos varen desaprofitar-lo perquè tres portaavions nord-americans estaven lluny de la base i un altre s’estava reparant a Califòrnia. A més, no varen destruir l’arsenal de la Marina ni els dipòsits de carburant, equivalents en aquell moment a totes les reserves de les que disposava Japó. A més a més, els japonesos no varen ocupar l’illa de Cahu, on es troben els dipòsits de carburant perquè les tropes de terra japoneses estaven ocupades en les operacions en els mars del sud. Els 5 submarins suïcides que tenien la missió d’enfonsar la resta dels vaixells de la base de Pearl Harbor varen ser destruïts. Tot i això, el balanç final va ser terrible pels interessos nord-americans: 3 cuirassats enfonsats, 6 altres amb greus danys, 5 creuers fora de combat, 188 avions destruïts o tocats i 159 avariats. En total 2.403 morts i 1.178 ferits. Els Estats Units van perdre més gent a Pearl Harbor que en el conjunt de la guerra contra Espanya de 1898 i en la Primera Guerra MundialFranklin Delano Roosevelt va aprofitar l’atac per fer entrar els Estats Units a la Segona Guerra Mundial. Tot i que l’atac va ser una sorpresa pels nord-americans, una enquesta realitzada a finals de novembre d’aquell any a Estats Units mostra que el 52% dels nord-americans esperaven la guerra amb Japó, un 27% no i un 21% no ho sabia o no contestava.


Aquell atac va ser el primer atac que varen rebre els nord-americans en el seu propi territori des del 1812, quan els britànics varen envair la costa est dels Estats Units. El següent atac que varen rebre els nord-americans en el seu propi territori va ser en l’11 de setembre de 2011. Pels nord-americans hi han quatre dates claus que expliquen la seva història: el 4 de juliol de 1776, dia de la Declaració d’Indepenència, el 19 de novembre de 1863, dia del discurs d’Abraham Lincoln a Gettysburg, el 7 de desembre de 1941, dia de l’atac japonès a Pearl Harbor, i l’11 de setembre de 2001, dia de l’atac d’Al-Qaeda a Nova York i Washington.


Actualment encara hi ha en el fons del port més de 1.000 cadàvers, els de la tripulació del cuirassat Arizona, l’única embarcació, juntament amb el Utah, que no va ser possible reflotar. Tot i que es va intentar recuperar els cossos, tant sols se’n varen poder recuperar 75 degut a que el cuirassat es troba cobert per una impenetrable capa de fang. Al principi, les embarcacions que entraven o sortien del port solien rendir-los honors, fins que el 1950 es va oficialitzar aquesta costum en hissar la bandera en el màstil del Arizona que sobresortia de l’aigua. El 1985 es va aixecar un monument a la superfície sobre les restes de l’embarcació però sense arribar a tocar-lo, de color blanc i amb forma de coberta estilitzada per honrar la memòria dels mariners que reposen a l’interior del cuirassat.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply