Saint-Pierre i Miquelon

Saint-Pierre i Miquelon és un arxipèlag de l’Amèrica del Nord compost per dues illes principals i més d’una desena de petits illots, situat a l’entrada del golf de Sant Llorenç, davant la costa canadenca de Terranova, a l’Atlàntic nord. Aquest territori havia sigut pretès tan pels Estats Units com per Canadà, tot i que històricament aquestes illes havien estat en disputa entre França i la Gran Bretanya, sent els francesos els qui més temps les varen ocupar. Les illes depenien de la pesca del bacallà durant els últims quatre segles, i en les últimes dècades es va començar a desenvolupar el turisme. La seva bandera conté una embarcació groga o daurada que representa la nau Grande Hermine en la qual va arribar en Jacques Cartier a l’Illa de Saint Pierre i tres banderes més: la bandera del País Basc, ja que els pesquers bascos paraven en aquestes illes per realitzar les seves activitats, la bandera de Bretanya i de Normandia fent referència a la gran influència que varen tenir a les illes aquests territoris.

El 24 de desembre de 1941, una petita flota de la França Lliure guiada pel submarí Surcouf va agafar el control de les illes sense trobar resistència. En seguit, en Charles de Gaulle va organitzar un referèndum, que li va ser favorable, i Saint-Pierre i Miquelon es va convertir en el primer territori en unir-se a la França Lliure. Aquest succés va dur a una llarga desconfiança entre en De Gaulle i el president Franklin Delano Roosevelt, que va insistir perquè els francesos deixessin les illes. Actualment, Saint-Pierre i Miquelon segueix sent territori francès i juntament amb Sant Bartomolé, Sant Martí, Guadalupe, la Guaiana Francesa i Martinica, és un dels sis territoris francesos a Amèrica i l’única d’Amèrica del Nord.

 

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply