Zyklon-B

El Zyklon-B es tracta d’un letal insecticida a base de cianur i fet d’àcid cianhídric, que varen fer servir els nazis com a potent gas tòxic a l’Holocaust per assassinar a milions de persones. Era fabricat per la DEGESCH, una empresa d’insecticides de la companyia IG Farben, i va ser utilitzat com a arma química en les cambres de gas dels camps d’Auschwitz, Maidanek i Mauthausen. Zyklon significa cicló i la lletra B significa Blausäure (àcid prússic). Fins que els nazis no el van utilitzar per assassinar, el Zyklon B s’utilitzava per fumigar els polls de la roba i els edificis, i era emmagatzemat en llaunes metàl·liques hermètiques que, un cop obertes, amb contacte amb l’aigua o la humitat de l’aire, del material de suport es desprenia cianur d’hidrogen gasos (HCN). En la versió comercial se li afegia un agent irritant especial. Els nazis li varen treure l’element irritant per no crear alarma ni pànic entre les persones amb les quals s’utilitzava, i una etiqueta especial que es posava a cada llauna advertia als operaris de les cambres de gas que aquestes llaunes en particular no contenien productes irritants. 

La primera vegada que va ser utilitzat contra els humans va ser el setembre de 1941 a Auschwitz. Quan els nazis el van fer servir a les cambres de gas es va convertir en el principal mecanisme amb el qual van intentar assassinar als jueus. El comandant del camp de concentració d’Auschwitz, Rudolf Höess, volia utilitzar el Zyklon B per impedir, segons paraules seves, un bany de sang. Del 1941 al 1945 va ser utilitzat a gran escala.

En la biblioteca de l’Adolf Hitler hi havia un manual del 1931 sobre gasos verinosos que incloïa un capítol sobre l’asfixiant d’àcid prússic comercialitzat sota el nom de Zyklon B. Aquest gas encara es produeix a la República Txeca sota la marca registrada Uragan D2 per exterminar insectes o rosegadors.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply