Bombardejos sobre el Reich

El 1942 el domini aeri va passar a mans dels Aliats i aquests varen efectuar intensos bombardejos, sobretot per part de la RAF, en les ciutats alemanyes situades principalment al nord i el nord-est d’Alemanya com Hamburg, Lübeck, Rostock, Colònia, Essen i Bremen, entre altres. Els bombardejos que es varen efectuar al sud del país varen ser de menor intensitat i es va atacar sobretot les ciutats meridionals alemanyes com Munic, Augsburg i Nuremberg, però va produir un efecte devastador psicològicament a la població civil més gran. A partir del novembre de 1942, els Aliats varen millorar la tecnologia dels bombarders com la Oboe, que a través d’una estació de control de la Gran Bretanya es podia emetre una senyal de radar que guiava els avions Pathfinder fins al seu objectiu.

El 1943 els britànics varen bombardejar de nit a les ciutats alemanyes amb més precisió, i un dels seus objectius era la destrucció dels centres industrials alemanys. A final del juliol i a principis d’agost, els Aliats varen esborrar del mapa el centre d’Hamburg. A l’octubre varen bombardejar intensament Frankfurt. A finals d’any els equips de radar H2X varen guiar els bombarders de la USAAF cap als seus objectius encara que les condicions meteorològiques fossin molt dolentes.

El 1944 va ser el pitjor any en quant a bombardejos i a quantitats de bombes que varen caure a Alemanya. Segons xifres del ministre Joseph Goebbels; el 1944 varen morir per culpa dels bombardejos 353.000 persones i 457.000 varen quedar ferides, gran part d’ells civils. Aquell any es va bombardejar en múltiples ocasions la ciutat de Berlín. Tot i això, segons l’Ofensiva Combinada de Bombarders, el 1944 només havien aconseguit reduir la producció bruta alemanya un 10%. A partir de l’octubre de 1944 i fins al final de la guerra, més del 40% de les 344.000 tones de bombes llançades per la RAF sobre Alemanya varen caure sobre les ciutats enlloc de sobre els objectius militars perquè Arthur Harris, el dissenyador dels atacs, així o desitjava.

En els quatre primers mesos de 1945, els Aliats varen bombardejar i devastar els centres urbans de les ciutats de Nuremberg, Wurtzburg i Dresden. Fins al maig els Aliats varen dur a terme 404 incursions aèries en territori alemany, de les quals 267 varen ser diürnes i 137 nocturnes. El febrer de 1945 els Aliats varen descobrir la manera de crear una tempesta de foc llançant gegantesques mines aèries, conegudes com blockbusters, que trencaven portes i finestres de manera que l’oxigen pogués fluir a través d’elles amb la suficient facilitat per alimentar les flames provocades per les bombes incendiàries.

En total varen ser atacades 131 ciutats deixant 600.000 persones mortes a causa de prop d’un milió i mig de tones de bombes explosives i incendiàries dels Aliats. El número de persones desaparegudes no se sap del cert. A més, set milions de persones es varen quedar sense llar. Més d’una vivenda alemanya de cada cinc va ser destruïda des de l’aire. El règim nazi va fer construir 3.000 refugis antiaeris municipals.

Aquesta campanya d’atacar des de l’aire va resultar el 7% del esforç bèl·lic de la Gran Bretanya. Dels 7.000 bombarders Lancaster utilitzats contra Alemanya varen ser destruïts uns 3.500. 80.000 homes de les tripulacions varen perdre la vida.

Però pels britànics devastar les ciutats no era suficient. Winston Churchill va demanar provar inclús l’ús d’armes químiques com l’àntrax i demanava que s’inundés Alemanya amb gas tòxic. Finalment li va demanar al president Franklin Delano Roosevelt 500.000 bombes N, les quals contenien el virus del carboncle. Aquestes armes no varen ser utilitzades. 

Anys i número de tones de bombes que varen llançar els aliats sobre Alemanya:

El 1942 es varen llançar sobre Alemanya un total de 41.440 tones de bombes.

El 1943 es varen llançar sobre Alemanya un total de 206.000 tones de bombes.

El 1944 es varen llançar sobre Alemanya un total de 1.202.000 tones de bombes.

Els primers quatre mesos de 1945 es varen llançar sobre Alemanya un total de 471.000 tones de bombes. I amb només els tres primers mesos es varen llançar 329.000 tones de bombes.

Només el Bomber Command va llançar durant la guerra 955.044 tones de bombes.

Les ciutats més bombardejades:

Essen va ser atacada durant 39 dels 60 mesos de guerra aèria; 272 atacs varen deixar només 5.000 edificis intactes dels 65.000. El centre de Duisburg va ser bombardejat prop de 300 vegades; durant una missió de 24 hores el novembre de 1944, el Comandament de Bombardeig va llançar sobre la ciutat les mateixes tones que havien caigut sobre Londres al llarg de tota la guerra.

Les conseqüències:

Es creu que un terç de la població alemanya es va veure afectada pels bombardejos: més d’una quarta part de les cases d’Alemanya es varen veure afectades, 14 milions de persones varen perdre alguna propietat, entre 17 i 20 milions de persones es varen veure en algun moment privades d’electricitat, aigua o gas i prop de cinc milions de persones varen ser evacuades. A més, molts nens varen perdre als seus pares durant els bombardejos. Després de la guerra, per salvar-los de la fam, moltes unitats militars soviètiques varen adoptar aquests nens orfes.

En les entrevistes fetes durant la postguerra per l’Enquesta Estratègica d’Estats Units sobre els bombardejos, indicaven que un de cada tres alemanys va veure més afectada la seva moral pels bombardejos que per qualsevol altra cosa. Nou de cada deu dels entrevistats mencionava que el bombardeig havia sigut la seva més gran penalitat que havia tingut durant la guerra. Tres de cada cinc varen admetre haver tingut fatiga per culpa dels bombardejos. A més, el percentatge de la població que no volia continuar amb la guerra era més elevat en les ciutats que havia patit bombardejos.

Apart de desmoralitzar a la població, els bombardejos varen servir per frenar el creixement de la producció alemanya d’armament i va obligar a mantenir els avions de combat alemanys a Alemanya enlloc del front oriental. També es va obligar als alemanys a tenir dos milions d’homes per la defensa antiaèria, que varen reparar i construir búnquers i torres de defensa. El 20% de tota la munició es va destinar a protegir al Reich dels atacs aeris. Per la seva part, la Luftwaffe es va veure obligada a construir menys bombarders.

A finals de gener de 1945, el ministre Albert Speer va descobrir que els bombardejos Aliats havien aconseguit que els alemanys produïssin un 35% menys dels tancs que Alemanya volia i necessitava, així com un 31% menys d’avions i un 42% menys de camions.

 

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply