La FAB-5.000

La FAB-5.000 va ser una bomba soviètica desenvolupada a partir de 1942 per batre objectius durs com fortificacions, drassanes o àrees industrials d’importància. Aquesta bomba pesada utilitzava una envoltura lleugera permeten un gran percentatge d’explosiu en relació al pes total de l’arma. Durant la seva primera prova es varen llançar dos prototips per constatar el seu gran poder destructiu en deixar un cràter de sis metres de diàmetre i tres de profunditat. Es va començar a produir a partir del 15 de febrer de 1943, sent utilitzada com a vector de llançament aeri el bombarder PE-8 i en la nit del 29 d’abril d’aquest any es va utilitzar per primer cop contra una fortificació costera a Königsberg, sent llançada des d’una altura de 5.800 metres. Des d’aquell moment va ser utilitzada contra objectius puntuals, on la seva gran capacitat destructiva varen causar greus destrosses. Durant la Segona Guerra Mundial varen ser entregades un total de 98 bombes, totes elles construïdes l’any 1943.

La FAB-5.000 tenia un pes total de 5.080 quilograms, l’ogiva pesava 4.200 quilograms i l’explosiu 3.661 quilograms, el tipus d’explosiu are en pos d’alumini, RDX i TNT, de llarg feia 5,12 metres i de diàmetre 1.000 mil·límetres.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply