Mèxic

Durant la Primera Guerra Mundial:

Alemanya va intentar de convèncer a Mèxic perquè li declarés la guerra als Estats Units. El 16 de gener de 1917, el ministre alemany d’Afers Exteriors, l’Arthur Zimmermann, va enviar un telegrama, que va ser interceptat per la intel·ligència britànica, a l’ambaixador a Mèxic, en Heinrich von Eckardt, amb indicacions precises per convèncer al president Venustiano Carranza de que Mèxic entrés a la guerra del costat dels Imperis Centrals si Estats Units declarava la guerra a Alemanya. A canvi, el telegrama prometia a Mèxic la restitució dels territoris annexionats pels Estats Units en la guerra de 1847-1848 pel Tractat de Guadalupe-Hidalgo. Aquest telegrama també suggeria que el president Carranza es comuniqués amb Tòquio per arribar a un acord que fes que l’Imperi japonès es passés del costat alemany. En Carranza no va acceptar l’oferta, ja que el país estava immers en la Revolució mexicana i no es trobava en condicions econòmiques adequades. A més, el President es trobava preocupat per l’Expedició Punitiva nord-americana.

Durant la Segona Guerra Mundial:

El maig de 1942, Alemanya va enfonsar dues embarcacions petrolieres mexicanes, el Potrero del Llano i el Faja de Oro, fet que va iniciar la participació de Mèxic a la Segona Guerra Mundial. Davant de la descortesia de l’Eix de no contestar la nota de protesta enviada pel govern mexicà, el Congrés mexicà va declarar la guerra a Alemanya el 22 de maig de 1942, sent el tercer i últim país nord-americà en entrar en guerra. Des de finals de juny a principis de setembre, els submarins alemanys varen enfonsar a quatre embarcacions mexicanes més: El Túxpam, l’Oxaca, Las Choapas i l’Amatlán. Però no només contra als alemanys els mexicans varen lluitar, l’aviació mexicana conformada pel 201º Esquadró va participar en la guerra del Pacífic.

El 1943, una colònia al sud de la Ciutat de Mèxic va canviar el seu nom d’Aculco a Lídice en record a la massacre total de la vila txecoslovaca el 1942, on tots els seus habitants; homes, dones i nens varen ser assassinats. Cada any, el 10 de juny, els habitants de San Jerónimo Lídice fan un petit homenatge en record a la ciutat esborrada del mapa pels nazis.

Els alemanys a Mèxic:

Les emigracions alemanyes en quantitat a Mèxic es varen donar entre 1865 i 1950. Aquests eren alemanys procedents de Baviera, Baden, Saxònia i Prússia, i varen ser ben rebuts pel govern mexicà, tot i que els hi varen donar terres no adequades pel tipus d’ús agrícola que hi volien donar els alemanys. La següents onada d’immigracions es va donar durant les dues guerres mundials, els períodes de crisis. Els polítics del NSDAP varen buscar suport en certs grups mexicans alemanys. Els descendents dels alemanys a Mèxic varen contribuir en el camp científic, econòmic, artístic i acadèmic. Actualment i a aproximadament dos milions de descendents alemanys a Mèxic.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply