La Batalla de Midway

La Batalla de Midway va ser un  conflicte aeronaval que va tenir lloc entre els dies 4 i 7 de juny de 1942, en el teatre del Pacífic durant la Segona Guerra Mundial. La batalla va tenir lloc un mes després de la Batalla del Mar del Corall, cinc mesos després de la conquesta japonesa de l’illa de Wake i sis mesos després de l’atac de Pearl Harbor. En ella, les forces aeronavals nord-americanes varen aturar l’intent japonès d’envair l’atol de Midway, on els nord-americans hi tenien una base militar. La derrota japonesa va suposar un fort revés pels seus plans d’expansió per la resta del Pacífic i va ser un punt d’inflexió en el conjunt del conflicte. Per això, Midway es generalment considerat la batalla més important del Pacífic.

Després de la batalla, sabent que havien aconseguit una gran victòria, els nord-americans es varen retirar de la regió. La pèrdua dels quatre portaavions enviats a Midway, a més d’un gran número dels seus pilots navals, va ser insignificant si es té en compte l’enorme benefici que va comportar aquella victòria. Només dos grans portaavions de la Marina Imperial varen aconseguir sobreviure, el Zuikaku i el Shökaku, que no varen participar en la batalla, juntament amb altres tres portaavions petits de poc poder ofensiu i que podien transportar pocs avions. El 10 de juny, en una conferència de l’Alt Comandament de planificació de la guerra, la Marina japonesa va amagar la gravetat de les pèrdues de Midway. Només l’emperador Hirohito va ser informat dels detalls dels fets, i el propi emperador va preferir mantenir en secret les pèrdues davant l’Exèrcit i l’opinió pública, i va fer que els planificadors militars continuessin elaborant els seus atacs fent-los creure que la flota aeronaval japonesa seguia sent poderosa. Tot i el seu desavantatge, la Marina japonesa va continuar lluitant amb energia contra la superioritat naval nord-americana fins al final de la guerra, però la Batalla de Midway va donar en els nord-americans la iniciativa estratègica en la guerra.

A l’atol de Midway hi ha ubicat un memorial de la batalla que en ell es pot llegir: Dedicat a la preservació de la memòria de Midway, on va tenir lloc la batalla naval més decisiva en la història militar. 

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply