L’avinguda Grosse Hamburger

L’avinguda Grosse Hamburger Strasse de Berlín, al nord-est de la ciutat, era una avinguda que des de mitjans del segle XVII era un important centre de la vida jueva de la capital alemanya. En ella hi havia l’Escola Jueva masculina, un edifici construït el 1906 per l’arquitecte Johann Hoeniger, el cementiri jueu més antic de la capital i una residència d’ancians.

El 30 de juny de 1942 la Gestapo va ocupar l’Escola masculina, transformant-la en un centre d’acollida i de trànsit previ a la deportació. Un total de 55.000 jueus berlinesos varen ser internats en tals centres jueus abans de ser traslladats als camps de concentració o als guetos. Els nazis també varen arrasar el cementiri, destruint totalment milers de làpides. Actualment, el reconstruït sepulcre de Moses Mendelssohn descansa en aquest cementiri. L’edifici de l’escola masculina alberga un altre cop, des del 1991, una escola jueva.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply