La Central de la Gestapo en el Palau dels Wittelsbach

El Palau dels Wittelsbach, la dinastia governant a Baviera, estava ubicat a prop de la Odeonplatz, a la Brienner Strasse 20, i va ser construït el 1868 per obra de Friedrich von Gärtner. A la tardor de 1933, la Policia Política de Baviera, més tard absorbida per la Gestapo, es va traslladar de l’antiga Prefectura Superior de Policia situada en la Ettstrasse a l’espaiós Palau dels Wittelsbach a la Brienner Strasse. Aquí s’hi varen confeccionar fitxers i llistes per potencials detencions i deportacions, i existia un parc mòbil amb els anomenats transports per detencions preventives. La Central de la Gestapo era temuda sobretot com a centre d’empresonament i tortura dels opositors del règim nazi. El febrer de 1943 els germans Sophie i Hans Scholl, membres de la Rosa Blanca, varen ser traslladats a aquest edifici abans de ser assassinats.

El 1941, els atacs aeris Aliats varen danyar seriosament l’edifici, que va acabar la guerra pràcticament en runes. El 1964 varen ser demolides les runes i només es conserva el lleó de pedra del portal dissenyat per l’escultor Johann Halbig, i que es troba actualment, danyat per les bombes, davant l’Acadèmia Catòlica situada en el número 9 de la Gunezrainerstrasse. També pot veure’s una rèplica del mateix en els terrenys del Banc Regional de Baviera, que avui ocupa el lloc en el que abans hi havia el Palau dels Wittelsbach.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply