La Rosa Blanca

A la primavera de 1942 es va formar a la Universitat Ludwig Maximilian de Munic un grup de resistència anomenat La Rosa Blanca. Hans Scholl i Alexander Schmorell varen formar el nucli d’activistes, al que poc a poc s’hi varen unir Christoph Prost, Sophie Scholl, Willi Graf i el professor Kurt Huber. Després s’hi varen sumar més simpatitzants. La Rosa Blanca va redactar un total de sis octavetes per fer una crida a la resistència contra el règim nazi. Al principi, els escrits varen ser dipositats o enviats a alguns destinataris prèviament escollits. A principis de 1943, el grup, en diverses accions nocturnes, varen organitzar pintades com Hitler, genocida o Llibertat. Però va ser l’última octaveta, amb una tirada de 3.000 exemplars i dirigida a l’estudiant muniquès, la que va significar el final del grup. El conserge va veure als germans Scholl quan repartien les octavetes a la Universitat i els va detenir. Els sis membres del nucli principal de La Rosa Blanca varen ser condemnats a mort i executats a la guillotina a la presó de Stadelheim. Gràcies a la intervenció d’un altre activista a la resistència, el comte Helmuth James Graf von Moltke, la sisena octaveta va arribar a la Gran Bretanya, que va ser llançada per tot Alemanya en milers de còpies pels bombarders britànics durant l’estiu de 1943.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply