Katin

La massacre de Katin:

La massacre del bosc de Katin, a 20 quilòmetres a l’oest de Smolensk, es coneix com un assassinat en massa de militars, intel·lectuals i civils polonesos dut a terme pel NKVD comandat per en Lavrenti Beria entre l’abril i el maig de 1940, després de la invasió de Polònia per part de l’exèrcit soviètic. La proposta, feta per en Beria, va ser aprovada el 5 de març de 1940 pel dictador Iosif Stalin i els altres membres del politburó. En la massacre varen morir 21.768 persones en el bosc, actualment territori rus, i en les ciutats pròximes com Kalinin i Khàrkiv. 8.000 de les víctimes eren militars presoners de guerra, 6.000 eren policies i la resta eren intel·lectuals presoners i acusats de ser sabotejadors, espies, terratinents, advocats… Quan tot semblava oblidat, a l’abril de 1943 les autoritats alemanyes varen anunciar que soldats alemanys havien descobert en els voltants de Katin, a l’oest de la Unió Soviètica, d’unes fosses comuns que contenien milers de cadàvers pertanyents sobretot a oficials polonesos, i varen acusar als soviètics de la seva execució. Els soviètics varen negar rotundament la seva responsabilitat i varen acusar als nazis de ser els autors de la massacre. Avui sabem que els milers de cossos trobats a Katin varen ser assassinats pel NKVD a la primavera de 1940. Fins l’any 1990 la Unió Soviètica no va reconèixer la seva responsabilitat en la massacre.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply