El canó BK-5 o Bordkanone 5

El Bordkanone va ser un canó alemany desenvolupat l’any 1943 per ser utilitzat contra els bombarders pesats Aliats de la USAAF, que amb les seves formacions tancades i el seu foc defensiu feien fàcil la feina d’intercepció per part dels caces de la Luftwaffe. A la companyia Rheinmetall-Borsig se li va atorgar un contracte per adaptar el canó KWK-50 mil·límetres del carro de combat mitjà el Panzer III com a arma aèria. El canó va ser instal·lat com Umrust-Bausatze (modificació de fàbrica) en el Hornisse passant-se a denominar ME-410A-1/U-4. L’arma en un principi semblava que anava bé, però de seguida va començar a tenir problemes: Durant l’atac, l’atacant havia de seguir una trajectòria estable, qualsevol maniobra brusca treia el blanc del punt de mira, tenia poca capacitat de munició i la seva cadència de tret era molt baixa, 1,8 per segon. Tot i això, durant el període que es va utilitzar va causar una gran quantitat de baixes, entre els bombarders trimotors nord-americans a canvi de poques baixes entre les seves files.

Aquest canó de 50 mil·límetres també va ser utilitzat en el bimotor d’atac Junkers-Ju-88P-4 com a arma principal. Uns altre model que també va ser equipats amb el BK-5 va ser els ME-262a-1º/4, en qualitat de prototips del ME-262D, als quals se’ls va tenir que afegir pes a la cua per restablir el centre de gravetat degut a l’arma instal·lada a la proa. Curiosament, el canó seleccionat pel ME-262-D era el MK-214 de calibre similar, però com que no estava disponible es va utilitzar el BK-5. En acabar la Segona Guerra Mundial es va deixar de fabricar aquesta arma. En total se’n varen construir 300.

El canó BK-5 feia de llarg 4,34 metres, pesava 540 quilograms, tenia una velocitat de tir de 45 per minut i la velocitat de sortida del projectil era de 920 metres per segon.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply