Conferència de Teheran

Del 28 de novembre a l’1 de desembre de 1943 es va celebrar a Teheran, amb el nom clau d’Eureka, la primera conferència aliada en la que es troben per primer cop junts Franklin Delano Roosevelt, Winston Churchill i Iosif Stalin per discutir la invasió a l’Europa occidental. En aquesta conferència va ser la primera vegada que es varen veure personalment Roosevelt i Stalin.

L’ambient a la conferència va ser molt més cordial de l’esperat tenint en compte les diferent ideologies que tenien els tres mandataris i les desconfiances que tenien dels uns els altres. Roosevelt i  Churchill varen donar garanties a Stalin de que obririen un segon front a occident, que tant desitjava el líder soviètic, amb el desembarcament a Normandia, l’Operació Overlord. Stalin va demanar a la conferència que s’havia de garantir el manteniment de les fronteres soviètiques establertes pel pacte de no agressió amb Alemanya el 23 d’agost de 1939, acceptar el tractat amb Finlàndia i va demanar més ajudes pels partisans de Iugoslàvia. A canvi, Stalin es va comprometre a entrar en guerra amb Japó després de derrotar Alemanya.

La trobada va ser molt important per la propaganda aliada perquè demostrava el món la voluntat dels Aliats d’aconseguir la victòria junts. Després de la conferència varen desaparèixer les desconfiances i les sospites que tenia Stalin dels seus aliats.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply