Montecassino

Una de les batalles més cruels de la Segona Guerra Mundial en el front occidental va tenir lloc en el petit poble de Cassino i a l’antic monestir benedictí de Montecassino, situat al capdamunt d’un turó. L’abadia de Montecassino, situada a uns 120 quilòmetres al sud-oest de Roma, va ser construïda fa prop de 1.500 anys, en el segle VI per Sant Benet de Nursia, i era habitualment un lloc de recolliment i meditació on els membres de l’ordre religiosa de Sant Benet s’esforçaven en perfeccionar la seva devoció cap a Déu. Va ser el primer cenobi benedictí.


En la Segona Guerra Mundial, a començaments de 1944, Cassino estava a la ruta que seguien els exèrcits Aliats occidentals per intentar obrir pas cap a Roma. Els alemanys es varen defensar amb la 14º Divisió Panzer dirigida pel general de blindats Fridolin von Senger und Etterlin, i varen prometre respectar el monestir i no el varen ocupar. En total aquesta campanya al voltant de Montecassino va durar cinc mesos i va comportar quatre grans operacions aliades; la primera començada el 17 de gener de 1944 i acabada el 12 de febrer de 1944, on britànics, nord-americans i francesos es varen apoderar de diverses posicions sense aconseguir desallotjar els alemanys del turó del monestir. Però els Aliats varen creure en tot moment que en el monestir s’hi amagava una guarnició alemanya i, tot hi les discussions, el 15 de febrer de 1944 239 bombarders varen bombardejar-lo sense discriminació. Quan va quedar en ruïnes, els alemanys ho varen aprofitar per ocupar-lo, i les runes els varen ser útils com a posició defensiva. El febrer i el març de 1944 els Aliats varen emprendre dues operacions més per ocupar-lo, però varen acabar patint un gran número de baixes. El maig de 1944, quan unitats de la França Lliure varen començar a vulnerar la Línia Gustau per l’oest, el 2º Cos polonès, comandat pel general Wladyslav Anders, va aconseguir ocupar el turó i el monestir. En aquells moments, Von Senger und Etterlin havia desplaçat gran part de les seves forces, ja que la Wehrmacht havia començat una retirada esglaonada en direcció a la Línia Gòtica, situada al nord de Florència. Tot i la derrota, Cassino va ser una victòria tàctica alemanya, ja que va contenir l’avanç Aliat durant uns cinc mesos i els va causar una gran quantitat de baixes. El 1949 una investigació britànica va confirmar que no hi havia proves de que la Wehrmacht hagués ocupat el monestir al començament de la campanya. Després de la guerra, l’edifici va ser reconstruït i actualment es pot visitar sense que res faci pensar que aquell dia va quedar totalment destrossat.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply