El mur de l’Atlàntic

El mur de l’Atlàntic consistia en una sèrie de construccions fortificades alemanyes distribuïdes al llarg de la costa des de Dunkerque fins l’estuari de Garona per protegir-se davant d’un desembarcament Aliat. Els alemanys tenien un canó de 380 mm. de diàmetre, procedent d’un cuirassat francès, instal·lat davant de Dover.

El 1941, Adolf Hitler va encarregar a l’Organització Todt la construcció d’aquesta fortificació entre el cap Nord, a Holanda, i el Bidasoa, a la frontera francesa-espanyola. El Mur havia d’estar acabat a mitjans de 1943. A partir de març de 1942 els alemanys varen començar a instal·lar elements defensius i a fortificar els ports. Els dispositius incloïen eriçons txecs, reixes belgues i muralles de formigó anticarro al llarg de les platges. A l’interior, entre les fortaleses de Cherburg i de Caen, una dotzena de bateries enterrades i fortificades cobrien tot el perímetre de les platges, i inclús podien arribar embarcacions a alta mar. Les zones baixes dels terrenys pròxims a la costa, apropiats per l’aterratge, varen ser inundats. Els famosos espàrrecs de Rommel. pals de 3 a 5 metres amb explosius, esperaven els planadors.

El novembre de 1943, Erwin Rommel, encarregat d’una missió d’inspecció del mur, va trobar-hi punt dèbils. Els soldats alemanys que realitzaven els treballs eren sovint homes del front oriental, poc entusiasmats pel treball d’obrer. Tot i que el mur no va impedir el desembarcament Aliat de juny de 1944 a Normandia, si que va provocar la mort d’uns 10.000 soldats Aliats.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply