Fàbrica-búnquer Weingut II, Diana II, Walnuss II, Comandància del camp de concentració Kaufering VII

A la primavera de 1944 es varen començar a construir en els boscos que rodegen Landsberg tres grans búnquers semi-subterranis, camuflats amb els noms Weingut II(vinya II), Diana II i Walnuss II (nou II). En el marc del projecte d’armament Ringeltaube (colom del bosc) havien d’erigir-se fàbriques a proves de bombes per la producció de caces a reacció. Molts dels que varen treballar en la construcció dels búnquers eren jueus i molts d’ells varen morir per les horribles condicions de treball. El 18 de juny de 1944 va arribar el primer contingent de mà d’obra esclava jueva formada per 1.000 homes provinents del camp de concentració d’Auschwitz. Fins el final de la Segona Guerra Mundial es varen construir en els voltants de Landsberg 11 camps de concentració, tots amb el nom de Kaufering. El sacerdot del camp, Jules Jost, va registrar un total de 28.838 presoners. Com a mínim 14.500 d’ells varen morir i només 15.000 d’ells varen sobreviure l’alliberament el 27 d’abril de 1945. El desembre de 1944, el camp Kaufering IV, proper a Hurlach, va ser declarat camp per malalts a partir d’un dictamen del metge Josef Mengele. Degut a l’escassetat d’aliments es varen donar casos inclús de canibalisme. La ració diària consistia en unes llesques de pa i una mica de caldo aigualit. A més, quan passaven llista els presoners tenien que estar durant diverses hores dempeus a l’aire lliure.

Els últims vestigis del comando exterior d’un camp de concentració més gran en territori alemany alberguen avui en dia el Memorial Europeu de l’Holocaust Kaufering VII. L’associació veïna Landsberg im 20. Jahrhundert ha adquirit part dels terrenys i, actualment, es poden visitar les ruïnes del búnquer subterrani del camp. El gran búnquer Weingut II, acabat durant la post-guerra, va albergar el Hangar 31 de la Força Aèria de la RFA.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply