La fàbrica-búnquer Weingut I

L’anomenat Jägerstab es va fundar degut als danys cada cop més grans ocasionats a la Luftwaffe pels bombarders Aliats. La seva missió era traslladar la producció d’armaments a fàbriques-búnquer ben protegides sota terra. Una d’elles era la Weingut I (Vinya I) en una franja de bosc del sud de la localitat de Mühldorf. Havia de ser un centre de producció pel nou caca Me 262. Les principals empreses proveïdores de tot el Reich havien de tenir aquí la seva planta de producció. L’entitat responsable dels treballs, iniciats el 1944, va ser l’Organització Todt. La mà d’obra utilitzada, uns 10.000 treballadors, estaven formats per presoners de guerra, treballadors forçats i presoners dels camps de concentració instal·lats a la regió. Uns 2.000 d’ells varen morir per les inhumanes condicions laborals o varen ser assassinats per les SS. L’obra havia de tenir 360 metres de llarg, 85 d’amplada i 32 d’altura. La nau de producció estaria coberta amb una volta de formigó armat de 5 metres de gruix, sobre la qual s’hi plantarien arbres i arbusts amb el propòsit de camuflar la fàbrica-búnquer. En l’interior tindria cinc plantes, en les quals els presoners dels camps fabricarien motors per avions i altres peces de recanvi. El muntatge final del Me 262 es realitzaria a la fàbrica-búnquer Weingut II, a prop de Kaufering. Fins que va finalitzar la Segona Guerra Mundial es va acabar un 70% del búnquer. En el bosc de Mühldorf encara es pot veure’s un tros de l’obra. Una xarxa de passadissos i búnquers de formigó s’estenen per tots els voltants, coberta de molsa. Un cartell informa al visitant sobre la fàbrica-búnquer.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply