El cementiri dels Invàlids

El cementiri dels Invàlides, construït el 1748 a l’actual Scharnhorststrasse 25 de Berlín, és un dels cementiris més antics de la capital i es considerat un monument cultural. Molt pròxim al districte governamental, aquí descansen figures com el mariscal Helmuth von Moltke, Alfred Graf von Schlieffen, Fritz Todt i pilots de combat com Manfred von Richtofen, Ernst Udet i Werner Mölders. La tomba de Reinhard Heydrich, mort en l’atemptat del 27 de maig de 1942 a Praga, va ser amagada després de la Segona Guerra Mundial perquè no es convertís en un lloc de pelegrinatge.

Amb la construcció del Mur de Berlín, el cementiri va quedar dins de la zona fronterera, fet que va provocar la destrucció de moltes de les 3.000 tombes que existien. Algunes restes del Mur i una propera torre de vigilància s’han conservat com a recordatori d’aquesta època. Actualment, poc a poc, es reconstrueixen algunes de les tombes destruïdes.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply