L’Operació Market Garden

En el moment en que la Wehrmacht semblava que estava a punt d’enfonsar-se en el front occidental, una inoportuna diferència d’objectius entre els alts comandaments Aliats va donar ales a l’exèrcit alemany. El general George Patton volia creuar immediatament el Rin i atacar el cor d’Alemanya. Però Bernard Law Montgomery s’inclinava per arribar al Reich pel nord a través d’Holanda en una operació que anomenaria Operació Market Garden, una acció combinada de tropes terrestres i aerotransportades, i que dirigiria ell mateix.

L’atac va començar el 17 de setembre de 1944, però va fracassar davant la fermesa alemanya. Aquest fet va fer que l’ofensiva que havia començat el 6 de juny de 1944 es paralitzés, ja que els Aliats varen necessitar reagrupar-se i rebre noves provisions.

L’Operació també va tenir unes conseqüències nefastes per les zones on es varen produir els atacs. Es calcula que 3.600 civils varen morir. A Nimega, que tant va patir els bombardejos alemanys com els incendis provocats, varen morir 2.200 persones i la batalla va deixar més de 10.000 ferits i 5.500 discapacitats. Unes 22.000 llars varen quedar totalment destruïdes i només en varen quedar intactes 4.000.


El per què varen fracassar els Aliats s’ha discutit molt durant el llarg de la història. Després de la guerra va sortir el mite de que un traïdor de la resistència neerlandesa havia filtrat als alemanys el Pla Market Garden. El sospitós es deia Christiaan Antonius Lindemans, que el març de 1944 havia sigut allistat pel comandant Hermann Giskes, cap de l’Abwehr en els Països Baixos. Aquesta hipòtesis es poc fiable perquè el que sabem segur es que l’Operació va agafar desprevinguts als comandants alemanys. Tot i això, Lindemanns va ser sentenciat a mort per un tribunal neerlandès i es va suïcidar a la presó el 1946.

Segons un informe elaborat a la postguerra per l’historiador Hugh Trevor-Roper, Walter Schellenberg va rebre a mitjans de setembre de 1944 informacions que parlaven d’una operació aerotransportada aliada a Holanda per apoderar-se d’un cap de pont del Rin, però no va prendre cap mesura.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply