El procés de Tòquio

A principis de 1946, el comandant suprem de les forces aliades, el general Douglas MacArthur, va anunciar la formació del Tribunal Internacional Militar per l’Extrem Orient per jutjar a Tòquio a 25 militars, polítics i funcionaris japonesos acusats d’haver dirigit una guerra d’agressió i d’haver comès i ordenat crims de guerra, crims contra la pau i terribles atrocitats comesos per l’Imperi de Japó des del 1937 fins al 1945. Aquest judici es va inspirar en els Judicis de Nuremberg, i va començar el 3 de maig de 1946 i va acabar el 21 de novembre de 1946, sent molt més llarg que el procés de Nuremberg, i es va declarar culpable a tots els imputats. Entre els 7 condemnats a la forca varen ser entre altres; el general Hideki Tojo i en Koki Hirota, ministre d’Afers Exteriors entre 1933 i 1936. Els nord-americans no es varen atrevir a jutjar l’emperador Hirohito perquè no volien dur un conflicte intern, però tot i deixar-li continuar com a emperador li varen treure tots els poders reials.

El tribunal militar estava compost per jutges nord-americans, britànics, francesos, australians, xinesos, canadencs, filipins i indis. Tot i la importància del judici, i varen haver moltes negociacions encobertes. Per exemple, cap membre del famós Esquadró 731 que havia provocat experiments brutals amb presoners de guerra i civils xinesos, va ser condemnat perquè aquests varen passar secrets als Estats Units a canvi de que els garantissin la impunitat. A més, resulta sorprenent que tot i que la presència de Japó a la Xina entre 1937 i 1945 va deixar 10 milions de morts, només un total de 7 membres de la cúpula nipona fossin sentenciats a mort i 16 a cadena perpètua.

Altres tribunals varen jutjar a altres 5.000 japonesos, i 900 varen ser condemnats a mort per greus crims de guerra i contra la humanitat. El 1958 varen ser alliberats els condemnats a la forca pel Tribunal Internacional de Tòquio. A partir de llavors, Japó no va tenir l’obligació de perseguir els criminals de guerra i es va deixar de perseguir els criminals de guerra japonesos perquè no volien reobrir velles ferides.

No comments yet. Be the first.

Leave a Reply